Thursday, June 14, 2007

Getting Boost Python working under Cygwin

Having trouble getting Boost Python working under gcc/cygwin/windows? I did. And I found the documentation not that great, so here's a step by step guide to what I did to get it working. But for those of you in a hurry, here's the short method:

  1. Download boost from, decompress, and copy to whereever you want it

  2. Download boost jam (bjam) from, decompress, and copy to whereever you want it

  3. Add bjam to your path (Start, Control Panel, System, Advanced, Environment Variables) from whereever you put it in step 2

  4. Make sure you have gcc and python installed from cygwin setup, not just windows python from the python website

  5. Edit /boost_1_34_0/tools/build/v2/user-config.jam from wherever you decompressed boost to in step 1. Add the line:
    using python : 2.5 : c:\\cygwin\\bin\\python2.5 : : : cygwin ;

  6. Start a cygwin shell and change to where you put boost /libs/python/example/quickstart. In this directory type bjam toolset=gcc --verbose-test and everything should work

Now for how I did it, which will hopefully help a few people googling for the error messages that I got.

I downloaded boost and decompressed, and following the instructions at i also downloaded and installed bjam. So far, so good. On trying "bjam toolset=gcc --verbose-test" in the /libs/python/example/quickstart directory I got the following message:

$ bjam toolset=gcc --verbose-test

Jamroot:17: in modules.load

rule python-extension unknown in module Jamfile.

~/boost_1_34_0/tools/build/v2/build\project.jam:312: in load-jamfile

~/boost_1_34_0/tools/build/v2/build\project.jam:68: in load

~/boost_1_34_0/tools/build/v2/build\project.jam:170: in project.find

~/boost_1_34_0/tools/build/v2\build-system.jam:237: in load

~/boost_1_34_0\libs\python\example\quickstart\..\..\..\tools\build\v2/kernel\modules.jam:261: in import ~\boost_1_34_0\libs\python\example\quickstart\..\..\..\..\tools\build\v2/kernel/bootstrap.jam:132: in boost-build

~\boost_1_34_0\libs\python\example\quickstart\boost-build.jam:7: in module scope

Oh dear. A bit of googling found this page which told me I needed to add the line "using python ;" to the user-config.jam file. On trying to build again, I hit lots of compiler errors which started like:

In file included from C:/Python24/Include/Python.h:82,
from ../../../../boost/python/detail/wrap_python.hpp:142,
from ../../../../boost/python/detail/prefix.hpp:13,
from ../../../../boost/python/class.hpp:8,
from extending.cpp:5:
C:/Python24/Include/intobject.h:41: error: `__int64' does not name a type
In file included from C:/Python24/Include/Python.h:84,
from ../../../../boost/python/detail/wrap_python.hpp:142,
from ../../../../boost/python/detail/prefix.hpp:13,
from ../../../../boost/python/class.hpp:8,
from extending.cpp:5:
C:/Python24/Include/longobject.h:37: error: `__int64' was not declared in this s
C:/Python24/Include/longobject.h:39: error: `__int64' does not name a type
C:/Python24/Include/longobject.h:40: error: `__int64' does not name a type
C:/Python24/Include/longobject.h:41: error: `__int64' does not name a type
In file included from ../../../../boost/python/converter/arg_to_python.hpp:17,
from ../../../../boost/python/call.hpp:15,
from ../../../../boost/python/object_core.hpp:12,
from ../../../../boost/python/object/class.hpp:10,
from ../../../../boost/python/class.hpp:13,
from extending.cpp:5:
../../../../boost/python/converter/builtin_converters.hpp:111: error: missing `>
' to terminate the template argument list
../../../../boost/python/converter/builtin_converters.hpp:111: error: template a
rgument 1 is invalid

This was confusing.

Eventually gave me the hint I needed. I had a windows python 2.4 installation, and boost python seemed to need cygwin's python to work under cygwin. So using cygwin setup I installed python (and updated gcc) for good measure. Unfortunately still no luck. Finally the boost instructions at gave the final hint.

bjam toolset=gcc --debug-configuration --verbose-test revealed that boost was still picking up my old python from the registry. By doing of expressly putting the new cygwin python in /boost_1_34_0/tools/build/v2/user-config.jam , by modifying my "using python ;" line so it read "using python : 2.5 : c:\\cygwin\\bin\\python2.5 : : : cygwin ;" everything started working.

A happy ending...

No comments: